Home
  • Services
  • De ce este important Cash flow-ul pentru afacerea ta?

De ce este important Cash flow-ul pentru afacerea ta?

Menţinerea unui Cash Flow pozitiv este fundamentul oricărei afaceri.

Ce este însă Cash Flow-ul?

Cash Flow-ul ( Flux de Numerar sau Flux de Trezorerie) este diferenţa netă între sumele de bani care intră şi ies zilnic din afacerea ta (mai precis în/din contul din bancă şi în/din caserie).
O afacere se reduce în esenţă la cash flow-ul pe care îl generează şi care face diferenţa între succesul afacerii şi eşecul acesteia.

Un Cash Flow pozitiv arată că activele lichide ale firmei sunt în creştere şi deci pot fi reinvestite pentru dezvoltarea acesteia, plata dividendelor sau restituirea datoriilor (către bancă sau proprietarii afacerii). Activele lichide includ numerarul şi tot ce poate fi rapid transformat în numerar: depozite bancare, titluri de plasament în fonduri de investiţii, certificate de trezorerie, acţiuni emise de alte companii, obligaţiuni de stat, obligaţiuni emise de primării sau firme private.

Cel mai important aspect însă al unui Cash Flow pozitiv este că poate constitui o rezervă de siguranţă pentru perioadele dificile ale afacerii. Aceasta depinde însă de capacitatea proprietarului afacerii de a estima în mod realist probabilitatea apariţiei unei perioade dificile precum şi amploarea acesteia. Sau cum spune vorba: „Omul gospodar îşi face vara sanie şi iarna căruţă”.

Cash flow-ul este un indicator al capacităţii unei afaceri de a fi solvabilă, cu alte cuvinte „de a păstra uşa de la intrare deschisa”!

Un Cash Flow negativ arată că activele lichide ale unei firme sunt în scadere. Dacă sunt indicii că această situaţie va persista este un semnal de alarmă care, în lipsa posibilităţii de creştere a veniturilor şi a încasărilor, ar trebui să conducă la măsuri de reducere a cheltuielilor pentru ca firma să facă faţă unei perioade cât mai lungi de cash flow negativ.
În anticiparea unor astfel de situaţii, un proprietar de afacere care este obişnuit să lucreze cu estimări de cash flow şi scenarii de business, va avea un mare avantaj.
A cunoaşte ce sume de bani urmează să intre sau să iasă din afacere în lunile sau chiar anii următori, va permite o mai bună administrare a afacerii şi, cel mai important, evitarea ajungerii în situaţia traiului de pe o zi pe alta, care poate conduce în scurt timp la faliment.
Este de ajuns una sau două întârzieri la plată din partea unui client mai important ca soarta firmei tale să fie pecetluită dacă nu ai putut să prevezi şi astfel de situaţii şi să îţi iei măsurile necesare de precauţie.
Este deja un fapt cunoscut că şi în România, principala cauză de faliment a firmelor este dată de problemele de flux de numerar.

Planificarea afacerii (business plan-ul) şi previzionarea fluxului de numerar, funcţionează împreună şi ar trebui discutate şi revizuite în mod regulat cu consultantul tău financiar. Vei fi astfel mereu cu un pas înainte fiind pregătit pentru viitor.

Un management adecvat al cash flow-ului şi planificarea financiară face diferenţa dintre un bun proprietar de afacere şi unul excepţional. Poate nu oferă aceleaşi satisfacţii ca semnarea unui contract cu un nou client, dar ajută la menţinerea afacerii pe o traiectorie de cursă lungă!