Home
  • Services
  • De ce ajung firmele la faliment?

De ce ajung firmele la faliment?

Cauzele care pot conduce o firmă la faliment pot fi multiple, dar cele mai des întâlnite sunt:

Pornirea unei afaceri intr-un domeniu foarte putin profitabil. Astfel chiar prin volume mari de vanzări dacă marja profitului este nesemnificativă nu vei putea genera suficient profit pentru a susţine activitatea pe termen lung;

Neînţelegerea pieţei, clienţilor si obiceiurilor acestora de cumpărare, anticiparea eronată sau adaptarea greşită la ceea ce se întâmplă în piaţa pe care activezi sau la ceea ce face concurenţa.

Lipsa de planificare a necesarului de finanţare şi a resurselor de care afacerea va avea nevoie. Rezultatul: mereu te voi ocupa să umpli goluri (de bani, de oameni, de materiale sau echipamente, etc), vei fi doar reactiv în loc să fii proactiv. Lipsa planificării resurselor poate deveni principală cauză pentru care lipseşte profitul (prin imposibilitatea de a prelua noi comenzi, pierderea clienţilor sau a oportunitaţilor de moment, etc) sau se ajunge în incapacitate de plată.

Gestionarea fluxului de numerar este o provocare pentru multe din firmele aflate la început de drum sau aflate în plina dezvoltare; lipsa priceperii în gestionarea cash-flowului duce în mod direct la blocarea activităţii.

Creşterea necontrolată a afacerii. Este minunat să ai vânzări mari, dar dacă volumul de vânzări creşte brusc şi afacerea ta nu este pregătită pentru a face faţă, efectul va fi dezastruos.

Lipsa abilităţilor de management sau neacceptarea acestei lipse: antreprenorul care doar el le ştie pe toate, care nu caută să-şi construiască echipa cu oameni mai pricepuţi decât el, care nu caută sau nu ascultă sfaturile unor profesionişti.