Home
  • Services
  • De ce ai nevoie de management financiar?

De ce ai nevoie de management financiar?

Orice decizie pe care o iei în afacerea ta are o implicaţie financiară. Fie că este vorba de intrarea într-un nou proiect, de lansarea unui nou produs, de lărgirea echipei (sau chiar de micşorarea ei), de achiziţia, închirierea sau vânzarea unui utilaj, acceptarea încasării facturilor la un alt termen decât cel uzual, etc. toate aceste decizii îţi afectează mai mult sau mai puţin vizibil latura financiară a afacerii tale. Şi cu cât efectul este mai puţin vizibil, se poate cumula cu altele şi îţi poate da la un moment dat afacerea peste cap.

Orice astfel de decizie ar fi bine să o iei dupa ce ţi-ai răspuns la câteva întrebări fundamentale: ce costuri presupune, cum le finanţez şi ce alternative am, ce profit îmi va aduce şi în cât timp, ce riscuri presupune, ce impact  va avea asupra afacerii pe termen scurt , mediu şi lung, pot oare obţine un rezultat mai bun cu o decizie alternativă?

Să conduci o afacere fără management financiar este ca şi când ai conduce o maşină fără să ai indicatoare de bord. Dacă eşti un şofer exersat îţi adaptezi instinctual viteza la condiţiile de drum,  dacă ai auz bun realizezi rapid că supraturezi motorul şi fie o laşi mai moale, fie schimbi viteza, însă nici măcar intuiţia nu te mai poate ajuta să ştii dacă ai suficient combustibil, ulei sau lichid de răcire sau dacă nu stă ceva să crape în interiorul maşinii (te-ar ajuta probabil dacă ai fi un mecanic foarte priceput!). Cam aşa este şi în afaceri: nu îţi poţi conduce afacerea la nesfârşit fără tabloul de bord.

Managamentul financiar îţi pune la dispoziţie tabloul de bord necesar conducerii afacerii în cele mai bune condiţii: tot ce ai nevoie să poţi lua decizii de business în deplină cunoştinţă de cauză, de la  măsurare, analizare, previzionare (evident altceva decât taina ghicitului), analiză de senzitivitate în funcţie de diverse scenarii de business, monitorizare şi evaluare rezultate şi măsuri de corectare la uşoare derapaje.

Vei reuşi astfel să îţi conduci afacerea în mod proactiv şi nu vei mai lăsa lucrurile să se întâmple în afacerea ta fără ca tu să mai poţi interveni.